Sıkça Sorulan Sorular

Müzik Eğitimi Nedir?

Müzik kelimesinin kökeninin “musike techne”den geldiği ve Yunanca; “meleklerin sanatı” anlamını taşıdığı bilinmektedir (Say, 2006). Müzikologlar, besteciler, araştırmacılar vb. tarih boyunca müziğe çeşitli anlamlar yüklemişlerdir. Uçan müziğin yalın ve öz anlamını; “belli bir amaç ve yöntemle, belli bir güzellik anlayışına göre işlenerek birleştirilmiş seslerden oluşan estetik bir bütün” olarak özetlemiştir (Uçan, 2005). Müzik bilimi için ilk çalışmaları yapan Pisagor müzik ile matematiğin ortak noktalarını birleştirip bugün tartım dediğimiz müzikteki zamansal bölünmelerin temelini atmıştır (Feyzioğlu, 2004). Pisagorcular (okulunda okuyan öğrenciler) müziği gündelik hayatlarında dinlenmek ve rahatlamak için kullanmışlardır. Dinlenmek, yorgunluğu atmak, uyuyabilmek, sabah kalktıklarında ise uyuşukluğu, uyku ağırlığını üzerlerinden atabilmek için çeşitli modları kullanmışlardır. (Şestakov 1966).

 

Bir müzik aleti çalmak için nereden başlamalıyım ?

Her yaşta müzik aleti çalmaya başlanabilir. Öncelikle hangi müzik enstrümanını sevdiğiniz, sizi yormayacak, sizi saracak bir enstrüman olması önemli. Bütçenize ve fiziğinize uygun bir müzik enstrümanı edinmeniz gerekecektir. Doğru enstrümanı seçmenizde deneyimli personelimizden yardım alabilirsiniz.

Neden Piyano Eğitimi?

Piyano hem solo hem eşlik yapabilme özelliği ile tüm enstrümanlar içerisinde çok ayrı bir yere sahiptir. Ses genişliği olarak en geniş enstrümandır. Ayrıca akort kaçırma problemi olmadığı için en doğru sesleri vererek öğrencilerin kulak (işitme) gelişimine de katkı sağlar.

 

Piyano beynin hem sağ hem sol lobunu aynı anda çalıştırarak genç ve çocukların gelişimine olumlu katkı sağlar. Piyano çalan birisi beynini sekiz parçaya kadar bölerek aynı anda çalıştırır. Piyano içinde hem ritim hem solo hem de eşlik becerisi gelişir.

Piyano Nasıl Seçilir?

Günümüzde akustik (duvar) piyanosu ve elektronik piyano çok yaygın durumda. Özellikle apartmanlarda yaşayanlar için ses problemi çok önemlidir. Akustik piyanoların ses kısılma durumu apartmanlarda yaşayanlar için zorluklar yaratabiliyor. Akustik piyanonun yılda 2 defa akort, keçe, tuş ayarlarının yapılması gerekebilir ve taşıması özel kişiler tarafından yapılmalıdır.

 

Elektronik piyano kulaklık ile çalışılabilir ve dışarıya hiç ses vermez. Bu sebeple evlerde en çok tercih edilen modeldir. Akustik piyanoya göre fiyatları daha uygundur, taşıması kolaydır, akort vb. ayarları yapılması gerekmez.

 

Elektronik piyanolar için önemli olan özellikler;

1- tuş hassasiyeti ve ağırlığı; tuşların ağırlığı ve basma kuvvetine verdiği tepkiler gerçeğe yakın olmalıdır.

2- gerçekçi sesler; piyano sesi gerçeğe yakın olmalıdır.

Daha fazla özellik eklenebilir ama temel olarak bu iki özellik yeni başlayanlar için en önemlileridir.

Keman Nasıl Seçilir?

Keman perdesiz bir enstrümandır. Yani, notaları basacağınız yer işaretlenmemiştir. boyunuza, parmaklarınızın yapısına, fiziki yapınıza göre uygun bir keman seçmeniz gerekmektedir. 1/4 (çeyrek) boy keman ve 1/2 (yarım) boy keman genelde çocuklar için tercih edilirken, 3/4 ve 4/4 (tam) boy kemanlar yetişkinler için tercih edilebilir.

 

Halk arasında yapılan en büyük yanlışlardan birisi, 3/4 kemanı çocuk kemanı sanması ve kendi fiziğine uygun olmayan tam boy kemanı seçen yetişkinlerdir. Şöyle düşünün; 44 numara ayakkabı da yetişkin ayakkabısı, 38-39 numara da. size uygun geleni almak zorundasınız.

 

Halk arasında yapılan en büyük yanlışlardan bir başkası, ucuzunu alayım, öğrendikçe en iyisini alırım. Ucuz enstrüman sürekli problem çıkartacağı ve ses kalitesi düşük olacağı için öğrenmenizi engeller.